Cep Telefonlarına İlişkin Bilmeniz Gerekenler
Buradasınız: Anasayfa / Blog
20 Eylül 2023, Çarşamba
Cep Telefonlarına İlişkin Bilmeniz Gerekenler
Mobil telefon işletmecisini seçerken işletmecinin kapsama alanı, hizmet kalitesi, ses iletimi dışında sunduğu diğer hizmetler (WAP, GPRS vs.), tarifeler hakkında bilgi edinilmeli ve sözleşme şartları dikkatli okunulmalıdır.
Cep Telefonlarına İlişkin Bilmeniz Gerekenler

Mobil telefon işletmecisini seçerken nelere dikkat etmeliyim?

Mobil telefon işletmecisini seçerken işletmecinin kapsama alanı, hizmet kalitesi, ses iletimi dışında sunduğu diğer hizmetler (WAP, GPRS vs.), tarifeler hakkında bilgi edinilmeli ve sözleşme şartları dikkatli okunulmalıdır.

Mobil telefonumu yurtdışında da kullanabilir miyim?

Kullandığınız mobil telefon işletmecisi gittiğiniz ülkede kendi sistemi üzerinden ya da başka bir mobil telefon operatörü ile anlaşma yaparak hizmet sağlıyorsa cep telefonunuzu yurt dışında da kullanabilirsiniz. Bu konuyla ilgili ayrıntılı bilgiyi operatörünüzden alabilirsiniz. Burada aklınızda bulunması gereken husus yurtdışında mobil telefon kullanmanın yurt içinde kullanmaktan daha yüksek ücretlendirileceğidir.

Yurtdışından yaptığım aramaların ücretini nasıl kontrol edebilirim?

Söz konusu bilgiyi faturanızdan ya da operatörünüzün çağrı merkezinden öğrenebilirsiniz

Cep telefonunuzun kaybolması veya çalınması durumunda neler yapılmalıdır?

Kullandığınız cep telefonu cihazınızın bataryasını çıkardıktan sonra iç kısmında bulunan onbeş rakamdan oluşan IMEI numarası (International Mobile Equipment Identification;Uluslararası Mobil Cihaz Kimliği), telefonunuzun kimliğidir. Cep telefonunuzun tuşlarıyla *#06# yaparak 15 haneli IMEI numarasına ulaşıp emniyetli bir yere kaydedin. IMEI numarasından, telefonunuzun hangi simkart ile ve kim tarafından kullanıldığı tespit edilebilmekte ve telefonunuzun çalınması ya da kaybolması durumunda telefonunuzun hizmet aldığınız işletmeci tarafından (Turkcell, Telsim, Avea) bloke edilmesine ve başkası tarafından kullanılmamasına yarayacaktır. Telefonun çalınması, kaybolması durumunda hizmet aldığınız işletmecinin müşteri hizmetlerini arayarak telefonu bloke ettirin böylece telefonu çalan ya da bulan kullanamayacaktır.

Telefonunuzun çalınması durumunda IMEI numarası ile Cumhuriyet Savcılığına başvurulması halinde, IMEI numarası bütün GSM işletmecilerine bildirilmekte ve kimin tarafından kullanıldığını tespit etmek için izlemeye alınmaktadır. 

Yeni Cep Telefonu Satın Alınırken Nelere Dikkat Edilmelidir? 

Yeni bir cep telefonu satın alınırken telefonun kutusunun üzerinde Telekomünikasyon Kurumu bandrolünün olup olmadığı, kutusunun açılıp açılmadığı ve garanti belgesinin bulunup bulunmadığı kontrol edilmeli ve garanti belgesi ile Kurum bandrolü olmayan telefonlar satın alınmamalıdır.

Kullanılmış Cep Telefonları Satın Alınırken Nelere Dikkat Edilmelidir? 

İkinci el cep telefonlarını satın alırken, daha sonra suçlu duruma düşmemek için cihazın faturası ya da bir makbuzla birlikte aldığınız kişinin adı soyadı, adresi ve kimlik fotokopisini isteyerek bir sözleşme imzalatınız. Cep telefonlarının kimin tarafından kullanıldığı, savcılığın yaptığı soruşturmayla emniyet tarafından kısa sürede tespit edilebiliyor. Bu sebeple, kullandığınız telefonunuzun çalıntı olması halinde, cep telefonunu nereden ve kimden aldığınızı ispat edemiyorsanız, şikayet edilmesi durumunda telefonunuza el konularak ödediğiniz ücret boşa gidebilir ve adli takibata maruz kalabilirsiniz.

Detaylı Bilgi İçin Bizi Arayın